Uleiul și apa nu fac pereche bună. Aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă, uleiul se depune treptat pe pereții conductelor. În timp, pelicula de grăsime crește în dimensiuni și atrage noi resturi sau deșeuri. Riscul de blocaje este iminent. Ajuns în stațiile de epurare, uleiul se depune pe echipamente, iar gradul de uzură crește și, odată cu el, frecvența reparațiilor. Lista deșeurilor-problemă este mai lungă. La fel de vinovate pentru colmatarea țevilor sunt:
Grăsimile din mâncarea gătită
Lactate (inclusiv unt)
Maioneză, margarină
Resturi de carne din mâncare
Cel mai bun loc pentru uleiul folosit este în grija companiilor care se ocupă de colectarea și reciclarea lui responsabilă. După ce termini de gătit, adună uleiul într-un recipient și predă-l specialiștilor (firme specializate în colectarea și reciclarea uleiului uzat). Uleiul refolosit poate deveni glicerină, combustibil bio-diesel sau diferite emulsii.
Problemele nu întârzie să apară. De exemplu, deșeurile menajere fermentează și emană mirosuri grele.
Te poți confrunta și cu țevi sparte care provoacă inundații, la tine sau vecinii de dedesubt. Lista nu se oprește aici, refulările sau blocajele în conductele colective măresc costurile de întreținere și conduc la scumpirea facturilor.
Pot avea efect negativ și asupra siguranței echipelor care fac toate eforturile pentru buna funcționare a sistemului.
Făinoasele | Mucurile de țigară | Cafeaua | Lipiciul | Tampoanele intime | Șervețelele umede | Prezervativele | Materialele de construcții | Bețișoarele de urechi | Medicamentele | Textilele | Plasticele | Uleiul